De juiste verf uitkiezen, dat klinkt makkelijker dan het is. We kennen allemaal wel die mega wand met kleurstalen in de bouwmarkt, een heel leuk gezicht maar hoe kies je hier uit? In deze blog deel ik wat praktische tips met je om het wat makkelijker te maken. Mocht je toch de verkeerde kleur hebben gekozen, niet getreurd het is maar verf en ook zo weer veranderd.

Wat voor sfeer wil je?

Voor dat je een kleur gaat uitkiezen is het wel goed om te bedenken wat voor soort sfeer je wil creëren; warm, koel, donker, licht. Het maken van een moodboard kan je hier zeker bij helpen om dit duidelijk in kaart te brengen. Zodra je een sfeerbeeld hebt, ben je al wat dichter bij het einddoel, sommige kleuren zullen dan sowieso afvallen. Wat ook erg belangrijk is de ruimte zelf, hoe zit het met de lichtinval? Heb je een donker huis? Dan lijken kleuren ook al snel donkerder. Heb je een licht huis? Dan zullen kleuren snel helderder lijken.

Heel bepalend ook voor het kiezen van een kleur zijn de meubels in je huis en de overige kleuren. Dat heb ik onlangs zelf mogen ondervinden. Ik had voor mijn eigen huis een kleurenpallet gemaakt met de kleuren, urban taupe, soft taupe, soft pearl en pink nudity. Een hele mooie combinatie al zeg ik het zelf, maar uiteindelijk was de urban taupe niet zo’n goede match in mijn huis en met mijn meubels. In combinatie met mijn licht grijze bank vond ik het heel erg flets en daarnaast heeft de urban taupe een beetje een koele ondertoon en ik was op zoek naar meer warmte.

De woonkamer voor, met de kleur urban taupe
En de woonkamer na met de warme kleur, spiced money

Een nieuwe kleur testen op de muur

Oké, warmte was dus voor mij bepalend bij het kiezen van een nieuwe kleur, verder is het een vrij licht huis aangezien ik voor en achter grote ramen heb en een vrije lichtinval. Voor de volgende stap is het heel fijn om de Flexa app te gebruiken. Je maakt een foto van je huiskamer, of andere ruimte, en kiest dan een kleur uit. De app veranderd je muurkleur dan in deze kleur, zo zie je gelijk het effect van de kleur. Fijn om zo wat kleurtjes te testen. Misschien ben je er hierna, nog niet helemaal uit en heb je een aantal opties waar je tussen twijfelt. Dan zijn de testers van Flexa ook ideaal. Zo twijfelde ik tussen bakery brown en spiced honey. De bakery brown zag ik bij iemand voorbij komen en ik vond hem zo mooi maar bij mij bleek ik hem te flets te vinden en dus koos ik voor spiced honey. Deze kleur heeft warmte en ik vind mijn meubels en voelt zo mooi uitkomen door de kleur.

Testers van Flexa ideaal om te kijken of de kleur in huis past.
Links bakery brown en rechts spiced honey

Een mini make over

Nadat ik mijn muur spiced honey had geverfd was ik eigenlijk niet meer zo happy met de kleur op de andere muur. Hier zat soft taupe op en dat moest er dus ook aan geloven. Ik heb hier gekozen voor de kleur soft Pearl die zit verder ook al op de muur en loopt zo mooi door. Het is een warme wit kleur met een lichten roze ondertoon. Heel subtiel en heel warm. Als finishing touch koos ik er voor om een cirkel te verven in de kleur pink nudity. Na mijn blog over verschillende creatieve verf manieren, je leest deze hier, wist ik dat ik dit ook wilde. Het voordeel van zo’n cirkel is dat het een heel snel gedaan is en je op deze manier ook mooi wat spulletjes kan uitlichten.

Een mooie manier om iets uit te lichten.
Soft pearl en pink nudity op de muur
Zo veel warmte met de nieuwe kleur

Binnen twee maanden heeft mijn woonkamer dus alweer een metamorfose ondergaan en ik ben zo blij dat ik dit heb gedaan. Het voelde op de een of andere manier gewoon niet af en nu wel, zoveel meer rust! Kleur en vooral de juiste kan zo veel uitmaken en is voor mij zo belangrijk.

Ik ben heel benieuwd welke stappen jullie nemen voordat je een nieuwe muurkleur kiest? Of misschien doe je het wel impulsief en start je gewoon.

Liefs, Sanne


Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Flexa

2 thoughts on “Waar moet je opletten bij het kiezen van een nieuwe kleur voor op de muur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial