Planten kan ik niet genoeg hebben maar om constant nieuwe te kopen wordt op den duur ook een kostbare hobby. Gelukkig is dat ook helemaal niet nodig want je kan heel makkelijk planten stekken. Oké, de een is misschien iets lastiger dan de ander, maar echt jij kan dit!! Ik heb al een hoop planten gestekt waaronder, bananenplantjes, pilea, Alocasia, Chinese lantaarntje en dit keer was de Monstera aan de beurt.

Stekken op twee manieren

Mijn Monstera plant wordt erg groot dus hoogste tijd om daar wat mee te doen, en om wat kindjes af te staan. Ik heb mijn Monstera op twee verschillende manieren gestekt. Mijn Monstera heeft naast de grotere takken en bladeren ook heel veel kleine mini plantjes op de bodem. Omdat het onderin erg vol en druk werd heb ik daar dus twee plantjes/takjes weg gehaald. De stekjes kun je er heel voorzichtig een beetje uittrekken vaak hebben ze nog niet zo veel wortels. De stekjes kun je het beste eerst even op water zetten zodat ze wat meer worteltjes krijgen voordat je ze plant. Wanneer er dus wat worteltjes aan zitten kun je ze in een potje zetten en dan kan je genieten van je nieuwe mini Monstera. Als je op deze manier stekt zul je wel iets meer geduld moeten hebben voordat hij heel groot wordt. Persoonlijk vind ik dat niet erg en juist wel leuk om zo’n klein plantje te zien groeien.

Voor de ongeduldigen onder ons….

Mocht je iets minder geduld hebben en wil je graag gelijk zo’n mooi groot blad hebben dan kan je het beste op een andere manier stekken. Zoek een mooie tak met blad uit en let er dan even op dat hij een luchtwortel heeft. Dat zijn die wortels die boven de grond groeien zoals de naam al doet vermoeden. Pak een scherp en schoon mes en snij de tak vlak onder de luchtwortel af. Pak een mooie vaas, vul deze met water en plaats je zo juist gestekte Monstera hierin. Ook nu is het wachten op wat extra worteltjes, die komen uit de luchtwortel die nu in het water staat. Je kan er voor kiezen om het op water te laten staan, ook mooi, en anders plaats je hem als er wortels aan zitten in de aarde. Ik heb hem vrij lang in de vaas laten staan omdat ik dit gewoon heel erg leuk vond maar uiteindelijk heb ik hem toch in een pot gezet. Dat vind ik uiteindelijk makkelijker.

 

 

 

Zoals je hebt kunnen lezen is het dus echt niet moeilijk en heb je niet veel nodig om te stekken. Eventueel zou je ook nog wat stekpoeder kunnen gebruiken van Pokon, beetje extra voeding en liefde. Mocht je nou denken wat moet ik met allemaal Monstera stekken misschien kan je dan wel ruilen met iemand die weer andere stekjes heeft.

Ik had van mezelf nooit gedacht zulke groene vingers te hebben,maar echt dat kan je leren! Als je het leuk vindt en het je interesseert groeit dat ook vanzelf! Ik kan ook echt niet wachten om ooit een tuintje te hebben, laat mij maar lekker wroeten in de aarde en lullen tegen mijn plantjes dan ben ik het gelukkigst!

 

 

Ben jij ook zo gek op plantjes of heb ik je overtuigd dat stekken niet moeilijk is? Ben heel benieuwd of je het ook gaat doen of misschien al hebt gedaan.

Liefs, Sanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial