Ken je dat gevoel, ineens bedenk je dat alles anders moet. En niet straks of morgen maar nu! Zo’n momentje had ik dus vandaag. Ik wil mijn leven anders invullen en vooral bewuster leven. Dit is een proces wat bij mij al een tijdje bezig is maar ineens moest dat grootser, beter en met meer resultaat. Ik wil duurzamer leven! Lief zijn voor de aarde en deze netjes achter laten aan de volgende generatie, waaronder dus voor mijn eigen zoon.

Door de komst van Beau ben ik mij van veel dingen veel bewuster geworden. Dingen waar ik mij vroeger niet of nauwelijks druk om kon maken, maar dat nu dus wel doe. Misschien komt het inderdaad door de komst van Beau maar wellicht ook doordat er veel meer bekend is over wat we met zijn allen aan het doen zijn en hoe het milieu hier onder lijdt. Daarnaast is er ook veel meer informatie over wat je zelf kunt veranderen en dat dit wel degelijk impact heeft. Aangezien ik het goede voorbeeld wil geven aan Beau en deze rol ook heel serieus neem, moeten er dus wat dingen veranderen! Nu hij bijna drie is vind ik ook dat hij oud genoeg is om hier het een en ander over te leren en om deze veranderingen samen door te voeren.

Afval scheiden 

Ik heb mij best wel een tijd flink verzet tegen het scheiden van afval want ja, gemak dient de mens maar is dat wel zo? Is het echt zo veel werk of is het gewoon een verandering waar je misschien even aan moet wennen? We gaan het zien want we gaan het gewoon proberen!

Voeding: minder vlees en zuivel en meer seizoensproducten

Een ander punt waar ik op wil letten, is voeding. Ik ben hier op zich al aardig mee op weg, maar het kan altijd beter. Zo eten we maar een paar keer per week vlees en verder veel vega. Ik ben geen vegetariër maar hou gewoon niet zo van vlees. Zuivel producten eet ik wel maar niet meer dan 1 portie per dag, meestal is dit in de ochtend. Ik ontbijt graag met yoghurt en granola of havermout. Beau krijgt naast zijn yoghurt in de ochtend ook nog wel eens een glas melk omdat hij dit zelf erg lekker vindt. Naast het eten van minder vlees en zuivel wil ik ook graag meer letten op het kopen van seizoens groente en fruit. Ik koop nu eigenlijk met name waar ik zin in heb in plaats van wat er in het seizoen is, moet natuurlijk ook echt wel eens kunnen maar in mindere mate. Om mijn (seizoens) groente en fruit mee naar huis te nemen heb ik katoenen zakjes gekocht. Zo verbruik ik minder plastic, best bizar als je gaat kijken in de winkel, hoe veel verpakt is in plastic. 

Katoenen zakjes voor groentje en fruit

Iets wat nu echt mooi is, is dat over 10 jaar ook nog

Hergebruik staat ook hoog op mijn lijstje, geen spullen weg gooien maar naar de kringloop als ik ze echt niet meer wil. Ik shop zelf ook altijd graag in de kringloop of marktplaats, gek op spulletjes met een verhaal. Voor mijn nieuwe huis heb ik ook wel veel nieuw gekocht maar ook zeker wel items tweedehands. Goed voor je portemonnee en het milieu! Ook probeer ik pas iets nieuws te kopen als dit echt nodig is! Zo had ik een nieuwe winterjas nodig want er was met klussen en scheur ingekomen. In de winkels kon ik niet echt iets vinden wat mij aansprak tot iemand via Instagram een hele mooie jas verkocht. Nou dat moest dus zo zijn en die heb ik dus overgenomen. Ik probeer qua kleding bewustere keuzes te maken, iets wat nu echt mooi is, is dat over 10 jaar ook nog steeds. Verder hanteer ik ook de regeling een er in, een er uit. Dat helpt ook heel erg tegen impuls aankopen want als je garderobe alleen maar mooie items heeft wat moet er dan uit? Dan ga je vanzelf dus meer shoppen wanneer je iets nodig hebt of kapot/versleten is.

Andere praktische tip om duurzamer te leven:

De verwarming niet hoger dan 20 graden zetten, liever een lekker dekentje of een extra laagje aan.

Zo min mogelijk voedsel weg gooien en meer met “restjes” koken.

Zo veel mogelijk de auto laten staan en de fiets pakken of gewoon lopen, is sowieso ook beter voor je lijf. Naar mijn werk ga ik altijd al met de tram en straks met mooier weer pak ik hier ook weer lekker het fietsje voor. 

De vloeibare zeep vervangen voor blokjes zeep. Dit vind ik stiekem een hele leuke want ik ben gek op mooie blokken zeep. Lijkt mij ook heel leuk om het een keer zelf te maken. Nog even naar een goed recept zoeken en wie weet deel ik binnenkort wel een leuke DIY.

 

Een prachtig stuk zeep, stylisch en duurzaam

 

De mooie producten van Seepje

 

Allesreiniger en afwasmiddel van Seepje, plaatje om te zien

 

Naast blokken zeep probeer ik voor de overige schoonmaakmiddelen zo veel mogelijk voor duurzame merken te kiezen. Een mooi voorbeeld hiervan is Seepje! Ik leerde dit product kennen tijdens een event en sindsdien ben ik fan. Het ruikt heel lekker, maakt goed schoon maar is ook veel milder voor je huid. Het mooie van Seepje is dat dit product heel natuurlijk is, het wordt gemaakt van de schil van de Sapindus Mukorossi vrucht. Deze groeit in Nepal en India in overvloed. Door de vraag van Seepje naar de schillen blijven de Sapindus bomen behouden wat natuurlijk heel mooi is. Daarnaast houden ze zich ook bezig met de leef- en werkomstandigheden voor de Indiase en Nepalese schillenboeren en maken ze in Nederland gebruik van een sociale werkplaats. Een mooi product waar dus goed over na is gedacht, want ook het verpakkingsmateriaal is gemaakt van gerecycled plastic. Win, win situatie! Dit kun je met een gerust hart kopen en het ziet er ook nog eens heel mooi uit, niet erg om dit op je aanrecht te hebben staan!

Mocht je meer willen lezen over een duurzaam leven, over het produceren van minder afval en nog veel meer handige tips, check dan zeker ook even het blog van Mirjam; een goed verhaal. Zij is zo’n  inspiratie bron voor mij en zet mij regelmatig aan het denken.

Wat super leuk is dat jij nu ook kans kunt maken om met de mooie producten van Seepje kennis te maken. Dit mooie pakket met afwasmiddel, allesreiniger, wasmiddel en een kleintje wasmiddel heb ik gekregen van Seepje en ga ik weg geven. Hoe je kans maakt? Laat even een berichtje hier of op mijn Instagram post achter! 

Liefs, Sanne 

3 thoughts on “10x makkelijke en leuke tips voor een duurzamer en bewuster leven

  1. Leuk artikel! Ook wij zijn met al deze punten sinds kort actief bezig! Ik heb al wel van het merk Seepje gehoord maar nog niet gekocht of geprobeerd. Dit lijkt me de kans om daar verandering in te brengen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial