Aan het begin van dit jaar schreef ik een blog over mijn goede voornemens voor 2018. Met stip boven aan stond dat ik dingen moest doen die mij gelukkig maakte en energie geven. Iets specifieker was ook mijn voornemen om een fotografie workshop te volgen. Dankzij Instagram wist ik ook al precies bij wie, namelijk bij Janneke van Daily Apple. En dat voornemen heb ik vorige week waar gemaakt!!

Sinds ik mijn blog ben begonnen, heeft fotograferen een steeds grotere rol in mijn leven in genomen. Waar ik ga, is mijn camera ook! Ik was alleen niet altijd de beste vriendjes met mijn camera, hij deed niet altijd wat ik wil. Zo irritant denk je het perfecte shot te kunnen maken werkt je camera niet mee…. En dus zette ik hem dan maar weer op de automatische stand maar daar werd ik ook niet altijd heel bij van. Toch fijn als je zelf de regie kan voeren over de camera en bepaald hoe een shot wordt. Daar wilde ik dus wat aan doen. Ter voorbereiding las ik al het boek, Shoot, echt een aanrader trouwens! Hierin wordt in begrijpelijke taal de basis van het fotograferen uitgelegd maar om dit vervolgens in de praktijk te brengen vond ik dus best lastig. Vandaar mijn wens om een workshop te volgen. Waarom ik deze zo graag bij Janneke wilde volgen? Simpel, haar foto’s zijn gewoon te gek! Ken je haar nog niet en wil je weten waar ik het over heb, check dan zeker even haar Instagram of website. Ik vind het zo mooi hoe zij de focus weet te leggen in haar foto’s. Dat wil ik ook!

Sluiterstand, diafragma en ISO

Deze termen klonken mij gelukkig niet helemaal vreemd in de oren omdat ik mij dus al een beetje had ingelezen en had geoefend. Maar na de theorie van Janneke viel alles ineens op zijn plek! Ik begreep wat het invloed van het een op het ander was. En als je een van die dingen aanpast moet je het andere ook aanpassen. Het klinkt misschien super simpel, maar eerlijk zo moeilijk is het ook echt niet. Je moet alleen even het licht zien. In mijn eentje had dat ook echt nog wel even geduurd maar dankzij Janneke ging dat dus een stuk sneller. Zo leuk ook om in haar huis te oefenen met allerlei instellingen. Ik kon ook niet wachten om naar huis te gaan en om aan de slag te gaan. Mijn handen jeukten letterlijk. Toen ik thuis kwam was het al redelijk donker in huis, zo blij als het crappy light season voorbij is, maar dat hoeft nu geen probleem meer te zijn. Zelfs op een donkere dag kan je een mooie heldere foto maken, dat had ik immers net geleerd en moest ik dus in de praktijk brengen. Best goed gelukt toch?

Hoe belangrijk de juiste instellingen zijn zie je aan de onderste twee foto’s. De een fris en helder en de ander grauw, korrelig en veel te donker.

 

 Interieur of een kind fotograferen?

Of je een interieur of een kind fotografeert dat verschilt wel behoorlijk. Wanneer ik binnenkijkers fotografeer of gewoon mijn eigen huis dan kan ik de sluitertijd heel traag zetten zodat ik langer een heldere foto kan maken. Ik heb hier dan wel mijn statief voor nodig want elke beweging zie je anders in de foto. Kan natuurlijk ook heel mooi zijn maar dan wel graag als het ook de bedoeling was. Je snapt misschien wel, dat dit met een kind net even anders gaat. Die zitten echt niet stil, zelfs niet voor de tv of met speelgoed in hun handen. Het moet allemaal sneller en zelfs dat begin ik nu voor elkaar te krijgen. Beau heeft afgelopen week geregeld model gestaan en ik moet zeggen ik zie vooruitgang in mijn eigen foto’s. Ik krijg Beau er scherper en mooier op en ook het leggen van de focus gaat steeds beter. Ik krijg er zo’n kick van als een foto precies wordt zoals ik in mijn hoofd had! Het zou alleen best eens een prijzige hobby kunnen worden, na de workshop heb ik mijn wensenlijstje aardig aangevuld. Oeps! Nog maar even sparen dus! Maar goed je moet wat te wensen hebben toch?

Tijdens de workshop heb ik ook geleerd om te spelen met de focus, zo leuk om te zien hoe een vrijwel identieke foto toch zo anders uit kan pakken.

 

 

Welke foto vind jij mooier? Mocht je, je ook meer willen verdiepen in het fotograferen en meer uit je camera halen zou ik ook zeker een workshop overwegen. Natuurlijk kan ik Janneke van Daily Apple zeer aanbevelen!!

Zo fijn om je hobby zo’n boost te geven en met mijn kleine man heb ik altijd een perfect model rond hobbelen. Binnenkort staat er ook een zwangerschaps shoot van mijn vriendinnetje op de planning en natuurlijk het kleine meisje wat over een paar weken geboren wordt. Maar daarnaast vind ik het ook nog steeds super om huizen te fotograferen! Volgende week komt er bijvoorbeeld weer een hele toffe binnenkijker online. Als het je leuk lijkt dat ik ook een keer bij jou langs kom voor een binnenkijker stuur dan zeker even een berichtje naar info@stylebysanne.nl.

Liefs, Sanne

16 thoughts on “Het perfecte plaatje schieten

  1. Leuke blog weer! Ik ben ook bezig met fotocursus. Zo leuk id! Ik vind foto 1 met taartje scherp en achtergrond wazig het leukst & mooist! Ook omdat je met die foto direct weet waar het over gaat (verhaal bij de foto) zonder tekst erbij te lezen.

    1. Dankjewel Jolanda! Dat is ook mijn favoriet 🙂 Leuk he om meer te leren over fotograferen en om je camera oude controle te hebben. Ik schiet nu alleen nog maar handmatig en zou echt niet meer zonder kunnen!

      Liefs, Sanne

  2. Just want to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply nice and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

  3. You are my breathing in, I own few blogs and occasionally run out from to post .I believe this site contains some rattling good info for everyone. “To be able to be caught up into the world of thought — that is being educated.” by Edith Hamilton.

  4. You can definitely see your expertise within the paintings you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. All the time follow your heart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial